Παρέμβαση στα ΕΛ.ΠΕ στον Ασπρόπυργο: Η ταξική μας οργή θα περάσει από πάνω τους.

Στις 7:00 το πρωί της 4ης Ιούνη, 30 σύντροφοι και συντρόφισσες πραγματοποιήσαμε παρέμβαση στην κεντρική είσοδο των ΕΛΠΕ Ασπροπύργου, με μαζικό μοιρασμα κειμένων και ανάρτηση πανό.

Παρακάτω το κείμενο της παρέμβασης.

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΕΝΟΣ ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΘΕΝΤΟΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ

Την Παρασκευή 8/5/2015 γίνεται ανάφλεξη και ακολουθεί έκρηξη στα διυλιστήρια του Ασπρόπυργου και συγκεκριμένα στον όμιλο Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ), ιδιοκτησίας του μεγαλοκαπιταλιστή Λάτση. Από αυτό το ανθρώπινο λάθος όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η διοίκηση, τραυματίζονται 6 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 4 χάνουν τη μάχη με τη ζωή. Τα ονόματά τους Αντώνης Αβράμπος, Μπάμπης Δευτεραίος, Ντελιλάι Ραμαντάν και Κώστας Μαγγούρας. Έρχονται να προστεθούν και αυτοί, στην τεράστια λίστα τραυματισμένων και δολοφονημένων εργατών, από τις συνθήκες εργασίας που επικρατούν στις επιχειρήσεις του καθάρματος Λάτση.

Την ίδια στιγμή που οι μνημονιακές πολιτικές έχουν τσακίσει τους εργαζόμενους, έχουν φτωχοποιήσει μεγάλα κομμάτια της κοινωνίας, τα ΕΛΠΕ παρουσιάζουν για το 2013 αυξημένο κύκλο εργασιών 8,9 δις ευρώ, ενώ το τελευταίο τετράμηνο του 2014 κατέγραψαν την υψηλότερη κερδοφορία όλων των εποχών. Πώς λοιπόν η συγκεκριμένη εταιρεία, σ’αυτές τις εποχές καταφέρνει να έχει τόσο τεράστιο πακτωλό κερδών; Ο τρόπος είναι γνωστός για τους καπιταλιστές χρόνια τώρα, και όπως συνέβη και στις τωρινές συνθηκες που οδήγησαν στην δολοφονία των 4, μέχρι τώρα, εργατών. Από το 2012 και έπειτα, έχουν σταματήσει οι επίσημες καταγραφές ατυχημάτων στα ΕΛΠΕ, καθώς ο τρόπος μέτρησης του ΙΚΑ δεν ήταν ορθός και όπως λένε δεν υπάρχει η τεχνογνωσία να ακολουθηθεί ο ορθός τρόπος. Όπως, συμπληρώνουμε εμείς: μάλλον δεν υπάρχει η τεχνογνωσία για να χτυπήσει ο συναγερμός την ώρα του ατυχήματος, έτσι κύριε Λάτση; Είναι πραγματικά αποκρουστικές οι συνθήκες εργασίας που επικρατούν στα ΕΛΠΕ. Η εντατικοποίηση της εργασίας, με ωράρια που όμως μας πληροφορούν εργαζόμενοι φτάνουν πολλέςφορές και το 18ωρο, τα ανύπαρκτα μέτρα ασφάλειας, η τρομακτική πίεση για να τελειώσει το έργο νωρίτερα (έως και 30ημέρες), ο πενιχρός μισθός, τα πρόστιμα που μπαίνουν στους εργαζόμενους αν τυχόν ξαποστάσουν λίγο από την δουλειά και βγάλουν τα γυαλιά τους, όλα αυτά συντελούν σ’ ένα κλίμα τρομοκρατίας από την εργοδοσία προς τους εργάτες, που μόνο σκοπό έχει την αύξηση των κερδών του κεφαλαίου πάνω στα πτώματα αυτών, οι οποίοι εργάζονται για να παράγουν τον πλούτο τους.

Μέσα σ’αυτό το οργανωμένο έγκλημα που έχει στήσει η ντόπια αστική τάξη, είναι πιο αναγκαίο από ποτέ, να οργανωθεί μαχητικά η τάξη μας, από τα κάτω. Οι στάσεις εργασίας και οι στείρες ανακοινώσεις των κλαδικών συνδικάτων μετάλλου, ζώνης (ΠΑΜΕ) είναι φανερό ότι ούτε καν ενοχλούν τους εργοδότες και σε καμία περίπτωση δεν πλήττουν το κεφάλαιο και την παραγωγή. ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΟ ΔΙΑΡΚΕΣ ΕΓΚΛΗΜΑ πρέπει να απαιτηθούν από όλους τους εργαζόμενους, μόνιμους και εργολαβικούς.

-Σταθερό 8ωρο για όλους. ΟΧΙ στις εξαντλητικές υπερωρίες.

-Κοινός μισθός για μόνιμους εργαζόμενους σε εργολάβους

-Κανένας εργαζόμενος, ειδικά από εργολάβους, χωρίς κρατική εκπαίδευση και πιστοποίηση για γνώση των μέτρων ασφαλείας σε τέτοιους χώρους δουλειάς.

ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ ΔΕΝ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΕΣ.

ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΙΑΤΕΘΕΙΜΕΝΟΙ ΑΛΛΟ, ΤΟ ΑΙΜΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ ΝΑ ΠΟΤΙΖΕΙ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟΚΡΑΤΩΝ

 Κόκκινη Γραμμή – Εργατική Σύσκεψη

Κομμουνιστική Ομάδα Λαϊκή Αντεπίθεση

αναδημοσίευση από athens.indymedia.org

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *