Όταν λέμε ΟΧΙ, εννοούμε ΟΧΙ

Όταν λέμε ΟΧΙ, εννοούμε ΟΧΙ

Αντιμνημονιακή/ Αντι ΕΕ Συγκέντρωση 15/7 στις 19:30 στο Σύνταγμα
Αντιμνημονιακή/ Αντι ΕΕ Μοτοπορεία 16/7 στις 17:30 από το Πεδίο του Άρεως

Στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου ο λαός μίλησε και είπε ένα δυνατό ΟΧΙ στα μνημόνια, τις πολιτικές λιτότητας και την εξαθλίωσή του. Εναντίον του στάθηκε η ΕΕ και οι αξιωματούχοι της, το ΔΝΤ, σύσσωμη η ελληνική αστική τάξη και το πολιτικό της προσωπικό, οι καναλάρχες, η ΓΣΕΕ, οι τραπεζοτσολιάδες του “Μένουμε Ευρώπη” και πίσω τους ακολούθησαν διάφορα καλλιτεχνικά και ακαδημαϊκά σκουπίδια. Ο λαός όμως άντεξε και με ένα συντριπτικό ΟΧΙ έστειλε μήνυμα αντίστασης και αξιοπρέπειας. Ένα όχι ταξικό και νεολαιίστικο που έφτασε το 61,3% παρά τις κλειστές τράπεζες, την γκεμπελική προπαγάνδα των δημοσιογράφων και την εργοδοτική τρομοκρατία.

Η συγκυβέρνηση όμως μετέτρεψε το λαϊκό ΟΧΙ σε ΝΑΙ ήδη από την επόμενη μέρα του δημοψηφίσματος. Στις 6 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο. Καλεσμένη ακόμα και η ναζιστική Χρυσή Αυγή, η οποία εκμεταλλεύτηκε την επικοινωνιακή ευκαιρία και εμφανίστηκε ως “αντισυστημική” δύναμη αρνούμενη να συμμετέχει. Με κοινή ανακοίνωση τους όλα τα κόμματα, εκτός από το ΚΚΕ, συντάσσονται πίσω από την πρόταση της συγκυβέρνησης. Πρόταση που υπερψηφίζεται και στη Βουλή στις 11 Ιουλίου από 251 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ, της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΠΟΤΑΜΙΟΥ. Στις 13 Ιουλίου ο Πρωθυπουργός συμφωνεί στο τρίτο μνημόνιο που υπογράφει η χώρα με τους διεθνείς τοκογλύφους.

Το νέο μνημόνιο που φέρει την υπογραφή των “αριστερών” και ακροδεξιών νενέκων του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ επιβάλλει: την αύξηση του ΦΠΑ ακόμα και στα πιο βασικά τρόφιμα, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, τη μείωση των συντάξεων και την αύξηση των ορίων ηλικίας, την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, την αύξηση στα εισιτήρια των Μέσων Μαζική Μεταφοράς, την κατάργηση της επιδότησης πετρελαίου στους αγρότες, τη “στενότερη επιτήρηση με παρουσία των Τριών Θεσμών στην Αθήνα”. Τη δημιουργία “Ταμείου Αξιοποίησης Περιουσίας”, όπου θα περάσουν περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού Δημοσίου αξίας 50 δις ευρώ και από το οποίο θα ενισχυθούν αποκλειστικά οι τράπεζες και οι επενδύσεις, ενώ θα αποπληρωθεί και μέρος του χρέους.

Σήμερα η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνεχίζει πιστά την ίδια πολιτική λιτότητας που εφάρμοσε το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, το ΛΑΟΣ και η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ από το 2010. Συνεχίζει τις νεοφιλελεύθερες επιλογές που οδήγησαν σε περικοπές μισθών και συντάξεων, στην κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας, τη διάλυση της δημόσιας υγείας και παιδείας, την απώλεια 14,5 δις ευρώ από τα συνταξιοδοτικά ταμεία μέσω του PSI, τη μαζική ιδιωτικοποίηση της δημόσιας περιουσίας με διαδικασίες fast track.
Την εβδομάδα που πέρασε είδαμε όλοι με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο πόσο σημαντικό διακύβευμα για την ελληνική αστική τάξη είναι η παραμονή της χώρας στην ΕΕ. Αλλά και πόσο σημαντικό είναι για το διεθνές κεφάλαιο να παραμείνει η Ελλάδα μια ακόμα αποικία χρέους. Είδαμε την εγκληματική φύση της ΕΕ και του ΔΝΤ, του ντόπιου και διεθνούς κεφαλαίου.

Δικό μας χρέος σήμερα είναι να μην απελπιστούμε. Το συντριπτικό ΟΧΙ να δώσει αυτοπεποίθηση στους αγώνες μας, παρά το πραξικόπημα της κυβέρνησης και το νέο μνημόνιο. Δικό μας καθήκον σήμερα να επιβάλλουμε το λαϊκό ΟΧΙ στο δρόμο. Με μαχητικές διαδηλώσεις και δυναμικές ενέργειες, με ταξική οργάνωση στους χώρους εργασίας, με απεργίες, καταλήψεις, δομές κοινωνικής αλληλεγγύης. Με αντικαπιταλιστικές/ αντιιμπεριαλιστικές ομάδες, επιτροπές και συνελεύσεις σε κάθε πόλη και κάθε γειτονιά σε όλη την Ελλάδα. Αγωνιζόμενοι με κάθε μέσο και άμεσους στόχους: Την κατάργηση παλιών και νέων μνημονίων, τη μονομερή διαγραφή του χρέους και την έξοδο από την ΕΕ.

Πόλεμο στον πόλεμο της ΕΕ
Σύγκρουση με την αστική τάξη και το κράτος της

Συνέλευση αναρχικών-κομμουνιστών για την ταξική αντεπίθεση ενάντια στην ΕΕ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *