Ανακοίνωση για την Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας Αιγύπτου Κύπρου στις 9 Δεκεμβρίου στην Αθήνα

Η μνημονιακή συγκυβέρνηση προκαλεί ακόμα μια φορά στην προσπάθεια της να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της εγχώριας αστικής τάξης και του ευρωατλαντικού ιμπεριαλισμού, και ειδικά του αμερικανικού παράγοντα. Αυτή τη φορά υποδέχεται με τιμές τον δικτάτορα της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι στις 8 Δεκεμβρίου, ύστερα από επίσημη πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλου. Την επόμενη μέρα θα πραγματοποιηθεί η Τριμερής Συνάντηση Κορυφής Ελλάδας Αιγύπτου Κύπρου.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερη σημαντική συνάντηση (η οποία πραγματοποιείται λίγες μέρες μετά την επίσκεψη Τσίπρα στο Ισραήλ και την επίσκεψη Κέρι στην Αθήνα) αν αναλογιστεί κανείς ότι η ανάδειξη της Ελλάδας σε κόμβο μεταφοράς ενέργειας προς την ΕΕ, η διασφάλιση μεριδίου από την συνεκμετάλλευση των πλούσιων υποθαλάσσιων ενεργειακών κοιτασμάτων από ελληνικές εταιρίες, η προσπάθεια αναβάθμισης των ελληνικών μονοπωλίων στον παγκόσμιο καταμερισμό εργασίας, καθώς και η συνολικότερη προσπάθεια αναβάθμισης της διαπραγματευτικής θέσης της χώρας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ αποτελούν βασικές προτεραιότητες της αστικής πολιτικής.

Μια διεθνής συνάντηση η οποία εξυπηρετεί (αποτελεί όμως και μέρος των διεθνών ανταγωνισμών) πλήρως τα συμφέροντα του ιμπεριαλισμού στην περιοχή. Τόσο τα οικονομικά, αφού το μεγαλύτερο μερίδιο της λεηλασίας του υποθαλάσσιου πλούτου θα έχουν αμερικανικά, ισραηλινά, γαλλικά, αλλά και ρώσικα κεφάλαια. Όσο και τα γεωπολιτικά, αφού η έναρξη γεωτρήσεων με οριοθέτηση της ΑΟΖ της Κύπρου σε συμφωνία με την Αίγυπτο και το Ισραήλ, δημιουργεί αρνητικά τετελεσμένα για τις χώρες που εφάπτεται η κυπριακή ΑΟΖ. Την Παλαιστίνη και τον Λίβανο, ο οποίος έχει καταγγείλει τη συμφωνία Κύπρου Ισραήλ στον ΟΗΕ.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός πιστεύει ότι «η συνεργασία θα δράσει καταλυτικά σε μια περιοχή αρκετά αποσταθεροποιημένη», ενώ ο Αιγύπτιος Πρόεδρος ανέφερε ότι «από τη συνεργασία μας αναμένουν πολλοί, πολλά». Τη σημασία της διεθνούς συνάντησης δεν έκρυψε ούτε και ο ελληνικός τύπος: “Η επίσκεψη εντάσσεται στην προσπάθεια ενδυνάμωσης του τριγώνου Αθήνας, Καΐρου, Λευκωσίας που είναι σε πλήρη εναρμόνιση με τους στρατηγικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ στην περιοχή. Σε αυτό το τρίγωνο ενεργή είναι η παρουσία και των Ισραηλινών που μαζί με την Αίγυπτο και την Κύπρο ελέγχουν τα μεγάλα υποθαλάσσια κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο. Άλλωστε ένα από τα σχέδια που εξετάζονται είναι η δημιουργία σταθμού υγροποίησης αερίου στην Αίγυπτο, όπου ανακαλύφθηκαν και τα μεγαλύτερα κοιτάσματα, για τη μεταφορά εκεί και των Κυπριακών ή Ισραηλινών αποθεμάτων, ώστε να διοχετεύονται στη συνέχεια σε άλλες αγορές με πλοία LNG ή αγωγούς.”

Η 3η Τριμερής αποδεικνύει ακόμα μια φορά ότι “το κράτος θα έχει συνέχεια” όπως είχε διαβεβαιώσει την ηγεσία των Ένοπλων Δυνάμεων τον Οκτώβρη του 2014 ο Τσίπρας. Γιατί έρχεται σε συνέχεια και συμπλήρωση των προηγούμενων αντίστοιχων. Των συναντήσεων των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου στο περιθώριο των Γενικών Συνελεύσεων του ΟΗΕ του 2013, 2014 και 2015. Της 1ης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής στο Κάιρο στις 8 Νοεμβρίου του 2014, της επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Αίγυπτο στις 23 και 24 Απριλίου του 2015 και της 2ης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής στη Λευκωσία στις 29 Απριλίου.

Η πολυεπίπεδη συμμαχία με την Αίγυπτο, αποτελεί μια συμμαχία στρατηγικής σημασίας για το ελληνικό κράτος και κεφάλαιο, η οποία υποβοηθείται διαρκώς από τη στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών. Την κοινή Αεροπορική Άσκηση Ελλάδος Αιγύπτου «Houras 2015″ που ξεκίνησε στις 29 Μαΐου, την επίσκεψη του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στην Αίγυπτο τον Ιούνιο, τη συνάντηση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ με τον Πρέσβη της Αιγύπτου στο Πεντάγωνο τον Νοέμβριο, την επίσκεψη στο Κάιρο από 30 Νοεμβρίου έως 2 Δεκεμβρίου, του Διοικητή της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων στο πλαίσιο του “Προγράμματος Στρατιωτικής Συνεργασίας έτους 2015”.

Να οργανωθούμε και να αντισταθούμε με όλες τις δυνάμεις μας στην εγχώρια αστική τάξη και τα σχέδιά της. Να αντισταθούμε, χωρίς πισωγυρίσματα, στον ευρωατλαντικό ιμπεριαλισμό και τα συμφέροντά του. Ως το τέλος.

Συνέλευση αναρχικών-κομμουνιστών για την ταξική αντεπίθεση ενάντια στην ΕΕ
8 Δεκέμβρη 2015

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *