Ενάντια σε παλιά και νέα μνημόνια. Συγκέντρωση: Σύνταγμα, 22 Μάη στις 18:00

 

13265887_1089537414445619_797808586273996172_n

Ενάντια σε παλιά και νέα μνημόνια

Μετά το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό, ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τους ακροδεξιούς ΑΝΕΛ φέρνει την Κυριακή 22 Μάη μια ακόμα δέσμη αντιλαϊκών μέτρων στη Βουλή προς ψήφιση. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα νέο μνημόνιο, 7.500 σελίδων, ώστε να λάβει η κυβέρνηση τη δόση που συνδέεται με την πρώτη αξιολόγηση του τρίτου ελληνικού προγράμματος. Πρόκειται για μια ακόμα δήλωση υποταγής στους ιμπεριαλιστές πριν το Eurogroup της Τρίτης 24/05.

Με αυτό η συγκυβέρνηση:

-Ξεπουλάει ολόκληρη τη δημόσια περιουσία. Συστήνει Ανώνυμη Εταιρία, στην οποία άμεσα θα μεταβιβαστούν ο ΟΑΣΑ, ο ΟΣΥ, ο ΟΣΕ, η ΣΤΑΣΥ, το ΟΑΚΑ και τα ΕΛΤΑ, ενώ στο επόμενο διάστημα πρόκειται να μεταβιβαστούν η ΕΥΑΘ, η ΕΥΔΑΠ, η ΕΛΒΟ, το ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, οι ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ και η ΔΕΗ. Στην εταιρία αυτή περνάει όλη η δημόσια περιουσία, “ η κυριότητα και νομή όλων των κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων τα οποία ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο” εκτός από παραλίες, περιοχές Natura, αρχαιολογικούς χώρους και αμιγώς δασικές εκτάσεις. Φυσικά την εποπτεία της διοίκησης θα έχει επιθεωρητής των δανειστών, ο οποίος και θα “ορίζεται από κοινού από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας”.

-Θεσμοθετεί τον μηχανισμό δημοσιονομικής προσαρμογής.  Πρόκειται για τη μονιμοποίηση της λιτότητας, την επιβολή μνημονιακών μέτρων στο διηνεκές, αφού κάθε φορά που θα διαπιστώνεται απόκλιση από τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος θα μειώνεται αυτόματα  η κρατική χρηματοδότηση σε παιδεία, υγεία κλπ, αλλά και σε μισθούς και συντάξεις. Χωρίς καν την τυπική διαδικασία της κατάθεσης στη Βουλή, απλά με την έκδοση ενός Προεδρικού Διατάγματος.

-Αυξάνει τους έμμεσους φόρους, που θα πλήξουν ακόμα περισσότερο το ήδη λεηλατημένο λαϊκό εισόδημα. Αυξάνει έτσι την τιμή στα καύσιμα, στον καφέ, στη σταθερή τηλεφωνία κλπ. Αυξάνει το ΦΠΑ από το 23% στο 24% σε βασικά προϊόντα όπως: αλεύρι, αλλαντικά, μακαρόνια, ρύζι, φρυγανιές, χυμοί κλπ

-Ορίζει την υποχρεωτική επιστροφή του ΕΚΑΣ (που χορηγήθηκε από το Δεκέμβριο του 2015 έως τον Μάιο του 2016) σε συνταξιούχους, οι οποίοι βάσει των νέων εισοδηματικών κριτηρίων που προβλέπει ο πρόσφατος νόμος του ασφαλιστικού, δεν πληρούν τα κριτήρια και οφείλουν να επιστρέψουν τα ποσά που έλαβαν.

-Υλοποιεί την μνημονιακή δέσμευση του Αυγούστου για διάθεση 216 φαρμάκων μέσω των σούπερ μάρκετ, με στόχο να ευνοηθούν οι μεγάλες επιχειρηματικές μονάδες σε βάρος των μικρών φαρμακείων, παραχωρεί 14 περιφερειακά αεροδρόμια στη γερμανική Fraport, φέρνει διάταξη που προβλέπει τη “διαδικασία διευθέτησης διαφορών”, λίγο πριν η Επιτροπή Ανταγωνισμού επιβάλει πρόστιμα σε μεγαλοεργολάβους, πουλάει τα “κόκκινα δάνεια” σε funds και εταιρείες διαχείρισης, ενώ η πρώτη κατοικία με αντικειμενική αξία μέχρι 140.000 ευρώ προστατεύεται μονάχα έως το 2018.

Παρά την μόνιμη λιτότητα και την αποτυχία της αστικής διαχείρισης της κρίσης, ο Τσίπρας προσπαθεί να οργανώσει το δικό του «success story». Για αυτό στις 10 Μαΐου στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου δήλωσε προκλητικά: “Η χθεσινή απόφαση του Eurogroup, πέραν του ότι δικαιώνει αυτές τις προσπάθειες, πολύμηνες προσπάθειες, αποδεικνύει και κάτι ακόμα: ότι η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει, χωρίς να υποχωρεί διαρκώς σε παράλογες απαιτήσεις.” Πρόκειται για το ίδιο αποτυχημένο και χυδαίο επικοινωνιακό τρικ, που αργά ή γρήγορα θα καταρρεύσει. Όπως κατέρρευσε και η προπαγάνδα του Παπανδρέου, του Παπαδήμου και του Σαμαρά-Βενιζέλου.

Το νέο μνημόνιο της συγκυβέρνησης δεν είναι απλώς ένα νέο πακέτο μέτρων προς όφελος του κεφαλαίου. Αποτελεί τομή στην επιβολή των μνημονιακών πολιτικών, κρίσιμη καμπή στην επίθεση τόσο των ιμπεριαλιστών, όσο και του ντόπιου κεφαλαίου σε βάρος του λαού. Πρόκειται για την πλήρη κατάργηση ακόμα και του πιο υπάκουου και απαξιωμένου κοινοβουλίου, την υποβάθμιση της νομοθετικής σε βάρος της εκτελεστικής εξουσίας, τη διοίκηση της χώρας με προεδρικά διατάγματα (ίδια διαδικασία με την οποία θα επιβληθεί και η αντεργατική μεταρρύθμιση στη Γαλλία), το ουσιαστικό βάθεμα της εξάρτησης της χώρας -σε όλα τα επίπεδα- από την ΕΕ και τις ΗΠΑ, την πλήρη ικανοποίηση των απαιτήσεων του εγχώριας αστικής τάξης.

Σήμερα, που ο λαός παραδίδεται βορά στα νύχια του κεφαλαίου, εμείς πρέπει να αποδομήσουμε την αστική προπαγάνδα, να αναζητήσουμε τους κεντρικούς κόμβους της καπιταλιστικής στρατηγικής και να τους επιτεθούμε. Την εφαρμογή παλιών και νέων μνημονίων, την συμμετοχή στην ΕΕ, την πρόσδεση της χώρας στον ευρωατλαντικό ιμπεριαλισμό.
Σήμερα, όπου καταρρέουν οι κοινοβουλευτικές αυταπάτες, όπου είναι σαφές στον καθένα ότι δεν μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή πολιτική εντός ΕΕ, ότι τα αστικά πολιτικά κόμματα ούτε θέλουν, ούτε μπορούν να σκίσουν τα μνημόνια, σήμερα που αποδεικνύεται σε όλους ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η πιο χρήσιμη εφεδρεία του ντόπιου και διεθνούς κεφαλαίου εμείς πρέπει να οργανώσουμε το αντίπαλο δέος. Με επιμονή, σκληρή δουλειά, παρά και ενάντια στην άμπωτη του λαϊκού κινήματος, να συμβάλλουμε στην πολιτική οργάνωση της τάξης μας. Να συμβάλλουμε -με όλες μας τις δυνάμεις- στην προλεταριακή έφοδο στον ουρανό.

Καμία ανακωχή με κεφάλαιο, κράτος, ΕΕ και ΔΝΤ

Όλοι στους δρόμους

Συγκέντρωση: Σύνταγμα, 22 Μάη στις 18:00

Συνέλευση αναρχικών-κομμουνιστών για την ταξική αντεπίθεση ενάντια στην ΕΕ

One thought on “Ενάντια σε παλιά και νέα μνημόνια. Συγκέντρωση: Σύνταγμα, 22 Μάη στις 18:00

  1. Pingback: Αθήνα: Ενάντια σε παλιά και νέα μνημόνια - Συγκέντρωση στο Σύνταγμα | Mpalothia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *