Το κατειλημμένο Κέντρο Απεξάρτησης “HASAN FERIT GEDIK” ανήκει στους συντρόφους του ΛΑΪΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΤΟΥΡΚΙΑΣ, το λαό και τους αγώνες του

bl Στις 31 Αυγούστου, αστυνομικές δυνάμεις εισέβαλαν στο κέντρο απεξάρτησης από τα ναρκωτικά “HASAN FERIT GEDIK” στην περιοχή GAZI της Κωνσταντινούπολης, συλλαμβάνοντας 15 συντρόφους του Λαϊκού Μετώπου. Ανάμεσα στους συλληφθέντες βρίσκονταν και οι υπό απεξάρτηση νεολαίοι της γειτονιάς, οι οποίοι, με τη συμβολή του Λαϊκού Μετώπου, δεν ξέφευγαν απλά από την παρακμή των ναρκωτικών, αλλά εντάσσονταν και ως σύντροφοι στις γραμμές του επαναστατικού αγώνα.

Το κέντρο απεξάρτησης, ως φόρος τιμής και ως δέσμευση συνέχισης του αγώνα, πήρε το όνομα του από το σύντροφο HASAN FERIT GEDIK, ο οποίος δολοφονήθηκε από εμπόρους ναρκωτικών τον Οκτώβριο του 2013. Ο HASAN, μέσα από τις γραμμές του Λαϊκού Μετώπου, πρωτοστάτησε στον αγώνα ενάντια στις μαφίες των ναρκωτικών με αποτέλεσμα να στοχοποιηθεί και τελικά να δολοφονηθεί.

Η δολοφονία του HASAN αποτέλεσε το έναυσμα για τη μετωπική αντιπαράθεση που διαδραματίζεται στις λαϊκές γειτονιές της Τουρκίας μέχρι και σήμερα, ανάμεσα στους συντρόφους του Λαϊκού Μετώπου και τους εμπόρους ναρκωτικών. H δημιουργία ένοπλων πολιτοφυλακών και η αποφασιστική τους δράση ενάντια στους εμπόρους, μια δράση που μετράει νεκρούς και τραυματίες, αποτέλεσε την άμεση απάντηση στις παρακρατικές συμμορίες που τόλμησαν να σηκώσουν τα όπλα.

Όμως, οι πολιτοφύλακες του Λαϊκού Μετώπου δεν αποτελούν μονάχα ομάδες κρούσης ενάντια στους εμπόρους, αλλά τη δυνάμει εμπροσθοφυλακή των προλετάριων της Τουρκίας. Γιατί οι σύντροφοι, περιφρουρώντας τις γειτονιές και τη νεολαία από τις μαφίες των ναρκωτικών, ταυτόχρονα (επανα) συγκροτούν τις θεμελιακές σχέσεις ανάμεσα στους επαναστάτες και το λαό. Τις σχέσεις εμπιστοσύνης, επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης.

Το “HASAN FERIT GEDIK” λειτουργούσε ως γέφυρα με το λαό, ως έμπρακτη απάντηση σε ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που μαστίζουν χιλιάδες λαϊκές οικογένειες. Μέσα από τη διαδικασία απεξάρτησης οι σύντροφοι, όχι μόνο έσωζαν ζωές, αλλά ενέπνεαν και κινητοποιούσαν τόσο τους ίδιους τους εξαρτημένους όσο και το συγγενικό και φιλικό τους περιβάλλον προς μια επαναστατική κατεύθυνση. Γιατί, η ανυστερόβουλη δράση και το σκύψιμο πάνω στα λαϊκά καθημερινά προβλήματα, αποτελούν το αμοιβαίο συμβόλαιο αλληλεγγύης ανάμεσα στο λαό και τους επαναστάτες.

Οι μορφές θεραπείας που ακολουθούσαν οι σύντροφοι, μακριά από υποκατάστατα και άλλων ειδών φάρμακα, μονάχα με ψυχολογική στήριξη, κοινωνική δράση και πολιτική διαπαιδαγώγηση, έδινε νέα περιεχόμενα και κίνητρα στις ζωές των εξαρτημένων. Η κοινωνική-ταξική προσέγγιση του ζητήματος των ναρκωτικών δεν πριμοδοτούσε την απεξάρτηση και την επαναφορά στην κοινωνία με όρους ενός “υγιούς” εργαζόμενου και καταναλωτή, αλλά με όρους ταξικής συνειδητοποίησης. Με όρους, δηλαδή, ταξικής αυτογνωσίας και αυτοελέγχου, μακριά από τις κάθε είδους εξαρτήσεις και στρεβλώσεις που προάγει η καπιταλιστική κοινωνία.

Η μάχη που δίνει το Λαϊκό Μέτωπο ενάντια στα ναρκωτικά είναι μια μάχη κατ’ αρχάς πολιτική, μια μάχη για την ηγεμονία των επαναστατικών δυνάμεων στις λαϊκές γειτονιές της Τουρκίας. Το Λαϊκό Μέτωπο, μέσω της πρωτοπόρας του δράσης, διεκδικεί τον ιστορικό του ρόλο ως πεδίο συσπείρωσης των προλεταριακών δυνάμεων, ως όχημα για την επίτευξη της προλεταριακής επανάστασης.

Η ξεκάθαρη πολιτική θέση για το ζήτημα των ναρκωτικών, η δυνατότητα ένοπλης αναμέτρησης με τους εμπόρους ναρκωτικών και η παροχή λαϊκών δομών απεξάρτησης, αποτελούν την ολοκληρωμένη πολιτική πρόταση των Τούρκων συντρόφων, άρα και δείγμα της μεθοδολογίας τους, για την ανάπτυξη του ευρύτερου αντικαπιταλιστικού  αγώνα.

Η επιλογή της αστυνομίας να εκκενώσει το κτίριο, με πρόθεση μάλιστα να το μετατρέψει σε αστυνομικό τμήμα, αφορά την απόπειρα αναχαίτησης της βαθιάς σύνδεσης των Τούρκων συντρόφων με το λαό, αλλά και μια ξεκάθαρη πράξη υπεράσπισης των εμπόρων ναρκωτικών.

Η εκκένωση αυτή όμως, έρχεται και σε μια συγκυρία αναδιάρθρωσης του φασιστικού καθεστώτος Ερντογάν αφού, ύστερα από το αποτυχημένο πραξικόπημα, επιχειρείται η σαρωτική εκκαθάριση των πολιτικών του αντιπάλων. Η διαδικασία εδραίωσης ενός ακόμα πιο απολυταρχικού καθεστώτος, υπό το πρόσχημα της απειλής των πραξικοπηματιών, δίνει το άλλοθι για τη μεγαλύτερη κατασταλτική επιχείρηση που γνώρισε η Τουρκία τις τελευταίες δεκαετίες. Με αφετηρία τους ανταγωνισμούς ανάμεσα σε τμήματα της τουρκικής αστικής τάξης και την καρατόμηση χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων που (υποτίθεται) ανήκουν στην αντιπολίτευση, αργά ή γρήγορα ο Ερντογάν και οι φασιστικές συμμορίες του που αλωνίζουν και τρομοκρατούν θα επιτεθούν και στην Επαναστατική Αριστερά με στόχο να την αφανίσουν.

Το φασιστικό-πολεμοκάπηλο καθεστώς Ερντογάν, που αξιώνει ρυθμιστικό ρόλο στη Μέση Ανατολή εξοντώνοντας τον ηρωικό Κουρδικό λαό, στηρίζοντας τον ISIS και την αντιδραστική πτέρυγα της συριακής αντιπολίτευσης (Αλ Νούσρα) ενάντια στον Άσαντ, αποτελεί για τις επαναστατικές δυνάμεις έναν άμεσο εχθρό αλλά και έναν επικίνδυνο αντίπαλο. Η αντιιμπεριαλιστική-διεθνιστική αλληλεγγύη να συσπειρώσει τις δυνάμεις της, να στηρίξει τον αγώνα των επαναστατικών δυνάμεων και να στρέψει τα όπλα της στους δολοφόνους των λαών.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟ ΛΑΪΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΜΑΧΗΤΕΣ ΤΟΥ DHKP-C

Συνέλευση Αναρχικών-Κομμουνιστών για την ταξική αντεπίθεση ενάντια στην ΕΕ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *