Ενάντια στη σκλαβιά του εγκλεισμού – Διεθνής Μέρα Αλληλεγγύης: Συγκέντρωση, Σάββατο 1η Οκτώβρη στις 18:00, στην Πρεσβεία των ΗΠΑ

attica-featured-830x480

 

“Με μια φωνή που αναδύεται μέσα απ’ τα κελιά της μακροχρόνιας κράτησης σε απομόνωση κι αντηχεί σε κοιτώνες και πτέρυγες απ’ τη Βιρτζίνια μέχρι το Όρεγκον, φυλακισμένοι/ ες σε όλες τις ΗΠΑ ορκιζόμαστε να παύσουμε επιτέλους τη σκλαβιά μες στο 2016.”

-απόσπασμα από το κάλεσμα δράσης των κρατουμένων κατά της σκλαβιάς

Στην κερδοφόρα μπίζνα των φυλακών των ΗΠΑ βρίσκονται έγκλειστοι, πάνω από 2,5 εκατομμύρια φτωχοί και αποκλεισμένοι, με μοναδικό σκοπό την εκμετάλλευσή τους μέσω της απλήρωτης εργασίας. Οι κρατούμενοι καταναγκάζονται να δουλεύουν είτε για όφελος της φυλακής, είτε για όφελος ιδιωτικών επιχειρήσεων. Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις που διαχειρίζονται τα σωφρονιστικά καταστήματα πιέζουν με τη σειρά τους για εξασφαλισμένη εισροή κρατουμένων, αξιοποιώντας τους ως πάμφθηνο ή άμισθο εργατικό δυναμικό, προκειμένου να διατηρήσουν την κερδοφορία τους.

Η σκλαβιά στις φυλακές των ΗΠΑ δεν αποτελεί τον κανόνα, αλλά τη νομική εξαίρεση για τη συνέχιση της σύγχρονης δουλείας. Η 13η τροπολογία του Συντάγματος των ΗΠΑ αναφέρει ότι: “ούτε δουλεία, ούτε ακούσια υποδούλωση να υπάρχουν εντός των ΗΠΑ, εξαιρουμένης της περίπτωσης τιμωρίας εγκλήματος για το οποίο ο εναγόμενος έχει νομίμως καταδικαστεί”.

Στις 9 Σεπτεμβρίου 1971, κρατούμενοι παίρνουν τον έλεγχο της φυλακής ΑΤΤΙΚΑ, κυριεύοντας την πιο διαβόητη φυλακή της πολιτείας της Νέας Υόρκης. 1.200 περίπου κρατούμενοι καταλαμβάνουν τρία συγκροτήματα των φυλακών και “συλλαμβάνουν” ως ομήρους 38 φύλακες. Στα αιτήματά τους περιλαμβάνονται η χορήγηση αμνηστίας, η ασφαλής αναχώρηση τους σε μια “μη ιμπεριαλιστική χώρα”, και η απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων στις ΗΠΑ. Αμέσως, δυνάμεις της εθνοφρουράς κυκλώνουν της φυλακές. Μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις και ενώ ανακοινώνουν στους κρατούμενους πως τα περισσότερα αιτήματά τους γίνονται δεκτά, πραγματοποιείται ξαφνική επέμβαση της αστυνομίας με τελικό απολογισμό 33 νεκρούς κρατούμενους, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 250. Το 85% των κρατουμένων στις φυλακές ΑΤΤΙΚΑ ήταν μαύροι.

Η αιματοβαμμένη εξέγερση στη φυλακή ΑΤΤΙΚΑ δεν θα μπορούσε παρά να αποτελέσει σημείο αναφοράς όλων όσων αγωνίζονται ακόμα μέσα στις αμερικάνικες φυλακές. 45 χρόνια μετά, στις 9 Σεπτέμβρη 2016, κρατούμενοι από τα κολαστήρια των ΗΠΑ, από τις πολιτειακές και τις ομοσπονδιακές φυλακές, ακόμα και από το Γκουαντάναμο ξεκινούν μια σειρά κινητοποιήσεων (απεργία από την εργασία, εξεγέρσεις, απεργία πείνας, διαδηλώσεις στα προαύλια κλπ) με βασικό και κοινό αίτημα: Την κατάργηση της καταναγκαστικής εργασίας κρατουμένων. Παρακωλύουν την λειτουργία των φυλακών όλης της χώρας. Δεν απαιτούν απλώς να μπει ένα τέλος στη σκλαβιά του εγκλεισμού, αλλά να πάψουν οι ίδιοι να είναι σκλάβοι.

Για να ενώσουμε τις φωνές μας με τους κρατούμενους που αγωνίζονται

Συνέλευση αναρχικών κομμουνιστών για την ταξική αντεπίθεση ενάντια στην ΕΕ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *